Hoe slaapt een baby?

Als er één vraag is waar geen enkele kersverse ouder aan kan ontkomen, dan is het: “Hoe slaapt je baby?” Hoewel het een logische vraag is, kan het voor veel ouders ook erg frustrerend zijn. Zeker als je het gevoel hebt dat de baby’s van anderen zonder problemen de nacht doorslapen, terwijl jij er om de haverklap uit moet. Het is algemeen bekend dat ouders tijdens de eerste levensmaanden van een baby vaak erg weinig slaap krijgen. Maar het kan zorgelijk zijn als je niet weet hoe lang dit gaat duren, en of het slaapgedrag van je baby wel normaal is. Doe je het wel goed? Is er soms iets mis met je baby?

Hoe slaapt een baby normaal?

In deze mooie maar vermoeiende eerste levensmaanden hebben veel ouders behoefte aan geruststelling. Ze zoeken vaak naar bevestiging dat hun baby normaal is, dat het slaapgedrag van hun pasgeborene zich ontwikkeld zoals het hoort. Als het gebrek aan een goede nachtrust je begint op te breken, is het logisch dat je overweegt om de ideeën en tips van familie en vrienden op te volgen. Maar hoe weet je nu dat hun suggesties veilig zijn, dat ze de gezondheid en het welzijn van je baby niet schaden? Het is belangrijk om in gedachten te houden dat hetgeen dat jij als normaal beschouwd, voor je baby simpelweg niet normaal is. Nog niet, tenminste. Baby’s hebben een heel eigen intern ritme. Ze zijn zich niet bewust van alle babyboeken die jij hebt verslonden, of de vele uren dat je op het internet naar oplossingen hebt zitten zoeken. Je baby heeft bij de geboorte nog niet het circadiaans ritme dat voor ons volwassenen zo vanzelfsprekend is. Er gaan vaak meerdere maanden overheen voordat een baby een ritme ontwikkelt dat in de buurt komt van een ‘normaal’ dag en nacht ritme, en nog langer voordat we echt van slaapconsolidatie kunnen spreken.

Wanneer je je zorgen maakt over het slaapgedrag van je baby, bedenk dan dat het probleem meestal niet bij de baby ligt, maar bij jouw verwachtingen met betrekking tot de slaap en behoeften van de baby. Op de volgende pagina’s vind je informatie over wat wordt beschouwd als normale slaap ontwikkeling, waarom baby’s slapen zoals ze slapen en wat je moet weten over slaaptraining en de effecten daarvan.