Hulpmiddelen 

Ouders maken al heel lang gebruik van een breed scala aan hulpmiddelen die bij zouden dragen aan het slaapgedrag van baby’s. In de laatste jaren zijn er steeds meer hulpmiddelen op de markt gekomen die specifiek zijn ontworpen om de slaap van baby’s te bevorderen. Een aantal van deze producten worden gelinkt aan een hoger of juist een lager risico op wiegendood, of hebben op een andere manier invloed op de gezondheid van een baby. Het gebruik van bepaalde slaap hulpmiddelen kan wel degelijk helpen om baby’s te kalmeren en in slaap te krijgen. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op het welzijn van je baby, maar ook op dat van jou. Dat gezegd zijn er voor de meeste van deze producten zijn geen onafhankelijke onderzoeksresultaten beschikbaar, en met uitzondering van de brandbaarheid van materialen zijn er vooralsnog relatief weinig veiligheidsstandaarden. Wat voor slaap hulpmiddelen voor baby’s zijn er? En hoe veilig is het gebruik ervan?

Slaap hulpmiddelen voor baby’s

In deze categorie besteden we aandacht aan verschillende onderzoeken die zijn uitgevoerd naar de slaap hulpmiddelen voor baby’s die momenteel het meest gebruikt en/of aanbevolen worden. Zo kijken we naar:

Is het wel goed om slaap bevorderende hulpmiddelen te gebruiken?

Veel fabrikanten van slaap hulpmiddelen voor baby’s claimen dat hun producten helpen om baby’s dieper en/of langer te laten slapen. Het is echter goed om als ouder voorzichtig te zijn als het aankomt op tips, adviezen en producten die dergelijke beweringen doen.

Met name pasgeboren baby’s hebben een korte slaapcyclus en worden zowel overdag als ’s nachts regelmatig wakker. Natuurlijk is dit voor ouders een erg vermoeiend periode. Maar het is het vermelden waard dat dit heel natuurlijk is en deel uitmaakt van de normale slaap ontwikkeling van je baby. Ontwaken is een zeer belangrijke overlevingsrespons die baby’s helpt om hun ademhaling te reguleren en daarnaast allerlei andere belangrijke processen ondersteund. Alles dat het vermogen om te ontwaken belemmert kan het risico op wiegendood vergroten – met name gedurende de kritische ontwikkelingsperiode op de leeftijd van twee tot vier maanden. 

Producten waarvan beweerd wordt dat ze baby’s helpen om dieper en/of langer te slapen, kunnen daarom soms in strijd zijn met de richtlijnen voor veilig slapen. Als je online tips en adviezen tegenkomt, neem dan de tijd om je hierover in te lezen en zoek uit of het advies daadwerkelijk veilig is voor je baby. Producten die de ademhaling of bewegingsvrijheid van je baby belemmeren dienen ten alle tijden vermeden te worden. Ook met zelfgemaakte replica’s (zoals een DIY ledikant) is het oppassen geblazen.

Veiligheid van slaap hulpmiddelen

Slaap hulpmiddelen voor baby’s zijn vaak voorzien van labels waarop staat dat ze voldoen aan de veiligheidsstandaarden. Je moet er echter rekening mee houden dat deze standaarden doorgaans zijn ontworpen om de algemene veiligheid te testen (zoals de stevigheid en de brandbaarheid) en daardoor weinig tot niets zeggen over eventuele risico’s op wiegendood. Producten die baby’s wiegen en kalmeren, bijvoorbeeld, trachten de ervaring van vastgehouden en getroost worden door een ouder ‘na te maken’. Dergelijke producten zijn echter geen vervanging voor ouderlijke waakzaamheid en aandacht. In de gebruikshandleiding staat daarom vaak vermeld dat deze hulpmiddelen uitsluitend geschikt zijn voor gebruik wanneer er een ouder of verzorger aanwezig is.