Baby slaapzak

Een baby is nog niet in staat om zelf zijn of haar lichaamstemperatuur te reguleren. Als ouder ben je dus heel veel bezig met ervoor zorgen dat je kindje het niet te koud of te warm heeft. Dit is ook ’s nachts en tijdens dutjes overdag erg belangrijk. Hieronder leggen we uit waarom het raadzaam is om hierbij gebruik te maken van een baby slaapzak.

Waarom een baby slaapzak gebruiken?

Heel veel ouders maken tegenwoordig gebruik van een baby slaapzak. Dit biedt meerdere voordelen:

  • Als je je kindje in een baby slaapzak in bed legt, kan je baby niet met het hoofdje onder lakens of dekens terecht komen. Die zijn dan immers niet nodig. Dit zou het risico op wiegendood beperken.
  • Een baby slaapzak beperkt de mobiliteit van baby’s, waardoor ze minder snel op hun buik kunnen rollen. Ook dit kan bijdragen aan de veiligheid.
  • Je baby kan de dekens niet van zich af trappen of zich eronder uit wurmen. Op die manier is het makkelijk om de lichaamstemperatuur van je baby op een veilig, constant en comfortabel niveau te houden.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een baby slaapzak?

Baby slaapzakken worden vooral gebruikt om te voorkomen dat baby’s niet het beddengoed over hun hoofdje kunnen trekken. Het is daarom van belang om dat de baby slaapzak die je koopt niet te groot is voor jouw baby; anders zou hij of zij er alsnog in kunnen glijden. Met een te grote baby slaapzak loop je ook het risico dat je baby zich eruit wurmt, met als gevolg dat de lichaamstemperatuur mogelijk te veel daalt. Let dus goed op de maat! 

TOG-waarden 

Het is zoals we eerder al aangaven dus erg belangrijk om te voorkomen dat je baby het te warm of te koud krijgt. Maar het kan best lastig zijn om in te schatten hoe warm de baby slaapzak nu precies moet zijn. Gelukkig kun je bij twijfel altijd terugvallen op de TOG-waarde, welke te vinden is op het label. TOG (Thermal Overall Grade) geeft aan in hoeverre een baby slaapzak, laken, deken of kledingstuk in staat is om lichaamswarmte vast te houden. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe minder warmteverlies.  

Een slaapkamertemperatuur van 16 tot 18 oC is ideaal voor je baby. Bij deze omgevingstemperatuur mag je je baby niet warmer toedekken dan met een totale TOG-waarde van 4.0. Je moet dan niet alleen naar de TOG-waarde van de baby slaapzak kijken, maar ook naar de TOG-waarde van de kleding die je baby aanheeft, en die van eventuele lakens of dekens. Dat betekent dat je even een rekensommetje moet maken! Daarbij moet je er rekening mee houden dat als je bijvoorbeeld een laken met een TOG-waarde van 1.0 dubbelgeslagen over je baby legt, dit telt als 2.0. 

Hieronder hebben we een handig overzichtje geplaatst voor welke TOG-waarden je kunt aanhouden bij verschillende slaapkamertemperaturen:

< 16°C: Een maximale TOG-waarde van 4.0 (zoals een baby slaapzak + laken + deken)

16 – 20°C: Een maximale TOG-waarde van 3.0 (zoals een baby slaapzak + een laken)

20 – 22°C: Een maximale TOG-waarde van 2.0 (zoals een zomer slaapzak)

23 – 24°C: Een maximale TOG-waarde van 1.0 (zoals een luier + rompertje of een luier + laken)

> 25°C: Een maximale TOG-waarde van 1.0 (alleen een luier)

Ligt je baby te slapen en wil je weten of hij of zij het niet te koud of te warm heeft? Leg dan de bovenkant van je vingers tegen de achterkant van het nekje aan. Als dat lauw voelt, dan zit het goed!

Tot slot

De meeste studies omtrent het gebruik van baby slaapzakken zijn al wat ouder en er is niet bekeken hoe baby slaapzakken in de praktijk gebruikt worden, en of er ouders zijn die zowel een baby slaapzak als lakens gebruiken. The Lullaby Trust, de grootste Britse instantie die zich specialiseert in onderzoek naar en preventie van wiegendood, raadt het gebruik van baby slaapzakken aan. Wel stellen ze dat aanvullende studies nodig zijn om de daadwerkelijke voordelen ten opzichte van andere oplossingen concreet vast te stellen.