Draagzakken

Over de hele wereld worden baby’s overdag gedragen. Door hun moeders, maar ook door vaders, broers, zussen, familieleden en andere leden van de gemeenschap. Hiervoor worden draagzakken gebruikt. In de westerse wereld worden draagzakken voor overdag minder gebruikt dan in andere delen van de wereld. Toch is het zeker aan te raden om er eentje aan te schaffen voor je baby. 

Wat zijn de voordelen van draagzakken voor overdag?

Het gebruik van draagzakken voor overdag biedt tal van voordelen, zowel voor de baby als voor jou. 

  • Een lager risico op wiegendood

Ouders worden geadviseerd om hun baby zowel ’s nachts als overdag in dezelfde ruimte te laten slapen, in elk geval tot het kind zes maanden oud is. Onderzoeken hebben aangetoond dat dit het risico op wiegendood verkleind. Tijdens een Britse studie uit 2006 bleek dat 75% van de gevallen van wiegendood die gedurende de dag plaatsvonden, voorviel wanneer de baby’s alleen in een kamer waren. Het gebruik van een draagzak maakt het makkelijker voor je om je baby overdag dicht bij je te houden.

  • Kalmte en geruststelling voor de baby

Een experimentele studie uit 2011, waarbij werd gekeken naar de effecten van meer fysiek contact op de ontwikkeling van de band tussen ouder en kind, wees uit dat nauw contact pasgeboren baby’s helpt om rustiger en langer te slapen. De baby hoort je hartslag en voelt je bewegingen. De wetenschap dat jij dicht bij bent, stelt je kindje gerust. 

  • Het versterken van de band

Ouders die hun baby flesvoeding geven, missen toch vaak een stukje hechting met hun kind. Zij kunnen merken dat het dragen van hun baby helpt om de band te versterken. Voor vaders en partners is het dragen van een baby ideaal om een wandelingetje te maken en de moeder wat tijd voor zichzelf te geven. 

  • Meteen kunnen inspelen op signalen

Wanneer je gebruik maakt van een draagzak en je baby zich beweegt, ben je je hier onmiddellijk bewust van. Signalen dat het etenstijds is pik je sneller op. Uit een gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek in 2008 bleek tevens dat de melkproductie beter wordt wanneer moeders hun kindje dicht bij zich dragen. 

  • Minder stress voor de moeder

Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat moeders die hun baby’s in een draagzak bij zich dragen zich kalmer en minder angstig voelen, en dat ze minder cortisol aanmaken wanneer ze met stressvolle situaties geconfronteerd worden.

Zijn er nadelen aan het gebruik van een draagzak?

Sommige ouders maken zich zorgen dat baby’s die er gewend aan zijn om in een draagzak te slapen, meer moeite hebben om in slaap te komen als ze alleen zijn. Echter mogen we niet vergeten dat de slaapvoorkeuren van baby’s sterk kunnen verschillen. Sommige baby’s slapen beter in als ze alleen in een bedje liggen, terwijl andere baby’s dat juist heel lastig vinden. Onderzoeken tonen aan dat alle baby’s positieve slaapassociaties nodig hebben. Zolang hun slaapomgeving rustig is en het in slaap vallen aangenaam voor ze is, zullen ze op de langere termijn betere slaapgewoontes ontwikkelen. Voor sommige baby’s kan elke slaapomgeving kalm en aangenaam zijn, zolang ze maar fysiek contact hebben met een ouder. Sommige draagzakken zijn zo ontworpen dat je ze makkelijk af kunt doen als baby’s avonds in slaap vallen en ze zonder wakker te maken in bed gelegd moeten worden. Dit is ideaal voor ouders die hun baby’s in een draagzak dragen tot ze in slaap vallen, en ze daarna in bed leggen.

Zijn draagzakken voor overdag veilig?

Bij vroeggeboren baby’s die door hun ouders in draagzakken gedragen worden, werd een verbeterde temperatuurregulering en verhoogd zuurstofgehalte vastgesteld – en op de langere termijn zelfs een betere groei. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert (met name voor situaties waar geen moderne medische zorg beschikbaar is voor de ouders) dat te vroeg geboren baby’s 24 uur per dag gedragen worden tot het moment dat de leeftijd hebben bereikt waarop ze eigenlijk geboren hadden moeten. Hoewel de meeste ouders er niet over na hoeven te denken of het dragen van hun baby een goed idee is, zelfs als het 24/7 is, zal het voor sommigen wat geruststelling bieden; het gebruik van draagzakken voor overdag is gunstig en veilig, ook tijdens langere dutjes.

Richtlijnen voor veilig gebruik van draagzakken voor overdag

Als je een nieuwe draagzak gaat aanschaffen, neem dan de tijd om je te verdiepen in de verschillende soorten en maten die er verkrijgbaar zijn. Kies een uitvoering die veilig is voor je baby én comfortabel is voor jou. Een aantal tips voor als draagzakken nieuw voor je zijn:

Als je nog niet eerder een draagzak voor overdag hebt gebruikt, is het raadzaam om er even mee te oefenen, eventueel in het bijzijn van een andere volwassene. 

  • Zorg ervoor dat je altijd de instructies in de handleiding van de fabrikant in acht neemt.
  • Controleer elke draagzak die je hebt, koopt of leent op slijtage en defecten.
  • Ga niet hardlopen of fietsen en doe geen andere gekke dingen wanneer je je baby in de draagzak draagt.

Het Consortium of UK Sling Manufacturers and Retailers heeft een handig acronym ontwikkeld voor een aantal basisregels met betrekking tot het veilig gebruik van draagzakken:

T.I.C.K.S 

Tight: De draagzak moet altijd strak rond je kindje zitten om een optimale ondersteuning te bieden.

In view at all times: Je moet ten alle tijden het gezicht van je kindje kunnen zien. 

Close enough to kiss: Een baby in een draagzak moet op jouw borstbeen liggen. Als je je hoofd buigt en het hoofdje kan kussen, dan zit je kindje op de juiste hoogte.

Keep chin off the chest: Bij pasgeboren baby’s is het ook bij het dragen erg belangrijk om te voorkomen dat de kin op de borst zakt; dit kan de ademhaling namelijk bemoeilijken.

Supported back: Baby’s hebben nog niet de S-vorm in de rug die wij hebben – die ontwikkeld zich geleidelijk aan in de eerste 12 tot 18 maanden. Tot die tijd moet je de natuurlijke bolling van het ruggetje dat een pasgeboren baby heeft zoveel mogelijk ondersteunen. Dit is de reden waarom het wordt afgeraden om een baby met het gezichtje naar voren te dragen.