White noise

Technologische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt dat we tegenwoordig al onze fysieke functies kunnen monitoren, van ademhaling tot lichaamstemperatuur en van hartslag tot bloedoxygenatie. Relatief nieuw zijn de innovaties die speciaal zijn ontwikkeld om thuis de lichaamsfuncties van baby’s in de gaten te houden. Dergelijke apparaten zijn echter niet medisch gecertificeerd en er zijn vooralsnog geen studies die aantonen dat ze daadwerkelijk bijdragen aan het voorkomen van wiegendood. Ze kunnen ook een vals gevoel van veiligheid opwekken, wat mogelijk resulteert in minder aandacht voor de baby en daardoor juist een verhoogd risico. Wat echter wel interessant is zijn de zogeheten white noise machines. Hieronder belichten we wat deze apparaten precies doen en welke potentiele effecten ze hebben. 

Wat is een white noise machine?

White noise (witte ruis) machines zijn apparaten die een constant en monotoon omgevingsgeluid produceren. Dit zou helpen om (storende) achtergrondgeluiden in de slaapomgeving van de baby te verhullen, waardoor baby’s minder lang huilen en langer en rustiger slapen. De witte ruis zou mogelijk ook kunnen helpen om baby’s langer door te laten slapen. White noise machines zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar, ontworpen voor thuisgebruik of voor onderweg. Veel uitvoeringen bieden verschillende geluidsopties, van een eenvoudig ventilator-geluid tot muziek. De meer geavanceerde modellen zijn uitgerust met allerlei handige features, zoals automatische uitschakeling en de mogelijkheid om het apparaat via een mobiele app te bedienen.

Werkt white noise echt? En is het veilig?

Of white noise ook echt werkt? Daar zijn de meningen over verdeeld. Bovendien kunnen de effecten per baby verschillen. Baby’s die positief reageren op white noise zouden ’s nachts en tijdens dutjes beter slapen, maar alleen als de witte ruis consistent beschikbaar is. Dat zou problemen kunnen opleveren als je in een situatie zit waar je baby moet slapen en je geen white noise tot je beschikking hebt. Sommige onderzoekers zijn van mening dat consistente blootstelling aan white noise kan leiden tot het ontwikkelen van auditieve verwerkingsstoornissen. Dit is omdat de hersenen zich snel aanpassen aan het monotone geluid en het daarna niet meer erkennen als iets dat het waard is om naar te luisteren. Op de lange termijn zou dat kunnen resulteren in problemen met leren, spraak en taal. 

Tot slot

Er is tot dusver te weinig onderzoek gedaan naar de korte en lange termijn effecten van white noise om met zekerheid te kunnen zeggen in hoeverre het werkt en of het veilig is. Mocht je het voor jouw baby overwegen, lees je dan eerst goed in!