Co-sleepers

Om het risico op wiegendood tot een minimum te beperken, wordt geadviseerd om baby’s in elk geval tot de leeftijd van 6 maanden op de slaapkamer bij de ouders te laten slapen. Hieronder belichten we de verschillende mogelijkheden die je hebt op het gebied van co-sleepers voor thuis. Ook kijken we naar de slaapfaciliteiten voor baby’s die in ziekenhuizen worden gebruikt.
Co-sleepers voor thuis
Er zijn verschillende soorten slaapmeubelen verkrijgbaar voor ouders die hun baby gedurende de eerste levensmaanden ’s nachts bij zich in de buurt willen hebben. Sommige ouders kiezen voor een standaard ledikant of een babybedje dat ze naast hun eigen bed of op een andere plek in hun slaapkamer neerzetten. Andere ouders leggen hun baby in een zogeheten co-sleeper; een babybedje met één open zijkant die aan het grote bed gemonteerd kan worden. Zo’n co-sleeper, ook wel een aanschuifbedje of aanschuifwieg genoemd, biedt een makkelijkere toegang tot de baby, die tegelijkertijd een eigen slaapplekje heeft. Marketingonderzoek en enquêtes onder ouders tonen aan dat driezijdige co-sleepers vooral populair zijn bij moeders die borstvoeding geven, met name wanneer zij herstellende zijn van een keizersnede of om een andere reden bedrust moeten houden na de bevalling. Ook ouders met baby’s die wegens een laag geboortegewicht vaker ’s nachts gevoed moeten worden, kunnen veel baat hebben bij zo’n aanschuifbedje. Dat gezegd zijn co-sleepers voor elke ouder met een baby op komst het overwegen waard; ze bieden de veiligste oplossing om je pasgeborene ’s nachts zo dicht mogelijk bij je in de buurt te houden.
Vereisten voor een co-sleeper
Co-sleepers zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar en kunnen sterk verschillen. Wat alle uitvoeringen gemeen hebben is dat ze ontworpen zijn om je baby ’s nachts veilig en dicht bij je te houden, zonder een barrière die het fysieke contact belemmert. Wanneer je je gaat oriënteren op de aanschaf van een co-sleeper, dan zijn er een aantal belangrijke zaken om op te letten:
- Een co-sleeper moet de mogelijkheid bieden om veilig aan je eigen bed bevestigd te worden, of zijn uitgevoerd met blokkeerbare wielen om te voorkomen dat hij van het bed weg kan rollen terwijl de baby erin ligt.
- Er mag geen opening tussen de co-sleeper en het bed zitten.
- Een in hoogte verstelbare co-sleeper is ideaal, omdat dan de hoogte kan worden aangepast aan de hoogte van het ouderlijk bed.
- De co-sleeper dient te zijn uitgerust met een afneembare of beweegbare vierde zijkant, die omhoog kan worden getrokken of kan worden bevestigd wanneer de baby alleen in bed slaapt. Zo kun je de co-sleepers ook als vrijstaand ledikant gebruiken wanneer je kindje en jij zelf daar klaar voor zijn.
Co-sleepers in ziekenhuizen
Steeds meer ziekenhuizen met een postnatale afdeling stappen over op co-sleepers, soms in de vorm van ‘clip-on’ bedjes. In sommige landen is worden co-sleepers al als de standaard beschouwd. Onderzoek in Britse ziekenhuizen heeft uitgewezen dat met name moeders die een beperkte mobiliteit hebben na de bevalling, zeer te spreken zijn over de co-sleepers. Maar ook moeders die een probleemloze bevalling in het ziekenhuis hebben gehad zijn enthousiast, mede omdat het het geven van borstvoeding vergemakkelijkt en de risico’s voor de baby beperkt. In Nederland wordt er nu door meerdere deskundigen voor gepleit om co-sleepers in ziekenhuizen te verplichten.