Baby op eigen kamer slapen

Je bent al wekenlang bezig met het voorbereiden van de babykamer. En dan krijg je ineens te horen dat het beter is als baby’s tot ze 6 maanden oud zijn op de slaapkamer van hun ouders slapen. Wat zijn daar de redenen voor? En welke mogelijkheden heb je dan?

Waarom pasgeboren baby’s beter nog niet in een eigen kamer kunnen slapen

Er is een goede reden waarom je een pasgeboren baby beter niet meteen in de eigen kamer kunt laten slapen. Dit vergroot namelijk het risico op wiegendood, dat ook wel bekend staat onder de Engelse term Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). Tal van onderzoeken, waaronder een grootschalig Brits onderzoek uit 1999, hebben uitgewezen dat het risico op wiegendood groter is voor baby’s die alleen slapen, vergelijken met baby’s die in de aanwezigheid van een volwassene slapen. Het risico op wiegendood is het grootst wanneer baby’s rond de 2 tot 3 maanden oud zijn. Een baby in een eigen kamer laten slapen maakt het daarnaast wat lastiger om snel op hun behoeften in te spelen. Pasgeboren baby’s eisen gedurende de eerste levensmaanden nu eenmaal zeer frequent je aandacht op – ook ’s nachts. Als een baby op zo’n jonge leeftijd al in een eigen kamer slaapt, is het lastig om te weten wanneer het kind wakker wordt of aandacht nodig heeft. Een babyfoon maakt het mogelijk om naar je baby te luisteren, maar je moet er rekening mee houden dat bij veel modellen de baby jou niet kan horen. Hij of zij weet dus niet of je in de buurt bent. 

Een aantal suggesties

Ondanks het advies om zo’n 6 maanden te wachten, zijn er toch ouders die hun baby soms al vanaf de geboorte in de eigen kamer laten slapen. Hier zijn uiteenlopende redenen voor. Soms is het omdat er geen ruimte in de slaapkamer van de ouders is voor een ledikant, of omdat de baby geen normale slaap ontwikkeling heeft en daardoor een of beide ouders wakker houdt. Maar met een beetje creativiteit is er altijd wel een oplossing te vinden. Hieronder een aantal suggesties die je kunt overwegen:

  • Als er in jouw slaapkamer geen ruimte is voor een ledikant, kun je kijken of je misschien een eenpersoonsbed in de babykamer kunt neerzetten zodat een van de ouders in de buurt van de baby kan slapen. 
  • Als de baby een van de ouders wakker houdt terwijl diegene écht slaap nodig heeft in verband met werk, kunnen jullie overwegen om diegene een paar maanden in een andere kamer te laten slapen (in plaats van de baby).
  • Het kan erg handig zijn om naast een ledikant in je slaapkamer ook een draagbare slaapplek in de woonkamer te hebben. Op die manier kun je je baby zowel ’s nachts als overdag bij je in de buurt houden. Hou er wel rekening mee dat baby’s altijd plat moeten slapen. Autozitjes en soortgelijke stoeltjes zijn niet geschikt voor langere dutjes, omdat de baby dan dusdanig ver ingezakt zit dat dit de ademhaling bemoeilijkt. 

Tot slot

Hoewel baby’s laten uithuilen tot ze vanzelf weer in slaap vallen prima is als ze wat ouder zijn, kun je dit met een pasgeboren baby beter niet doen. Je baby is daar in de eerste levensmaanden simpelweg nog niet klaar voor. Wacht daarom in elk geval een aantal maanden voordat je je baby op de eigen kamer laat slapen, en kijk naar wat je kunt doen om je kindje in deze periode zoveel mogelijk bij je te houden.