Baby in bed bij ouders slapen

Sommige baby’s slapen in bed bij hun ouders. Uit Britse onderzoeken blijkt dat ongeveer de helft van alle baby’s tegen de tijd dat ze 3 maanden oud zijn, incidenteel of regelmatig bij hun ouders in bed hebben geslapen. Soms is dit een bewuste keuze, in andere gevallen groeit het vanzelf zo. Je baby bij je in bed laten slapen heeft zowel voordelen als nadelen waar je je goed van bewust moet zijn. Het kan namelijk ook risico’s met zich meebrengen.

Redenen om een baby in bed bij de ouders te laten slapen

Er zijn verschillende redenen waarom een baby in bed bij de ouders kan slapen:

  • Borstvoeding: De meest voorkomende reden dat baby’s bij de ouders in bed slapen is om het geven van borstvoeding te vergemakkelijken. Omdat moedermelk relatief makkelijk verteert moeten baby’s die borstvoeding krijgen frequent gevoed worden, dus ook ’s nachts. Dat gaat een stuk eenvoudiger als je baby gewoon naast je slaapt. Ongeveer 70 tot 80 procent van de baby’s die borstvoeding krijgen brengen in elk geval een deel van de eerste levensmaanden in het bed van hun ouders door. Daarnaast blijkt uit veel studies dat moeders die het bed met hun baby delen veel langer borstvoeding geven dan zij die apart slapen. Verderop op deze pagina geven we een aantal tips voor veilig borstvoeding geven in bed. 
  • Verbondenheid: Er zijn ook ouders die hun baby bij zich in bed laten slapen om een hechtere band met hun kind te ontwikkelen. Dit zien we vooral veel bij ouders die (weer) aan het werk gaan en overdag weinig tijd met hun baby kunnen doorbrengen. 
  • Zorg en veiligheid: Een andere reden om een baby in bed bij de ouders te laten slapen is wanneer het kind in de gaten moet worden gehouden of extra zorg nodig heeft, bijvoorbeeld als het ziek is. 

Wanneer een baby beter niet bij de ouders kan slapen

Hieronder een aantal situaties die altijd vermeden dienen te worden:

  • Met je baby op een bank, fauteuil of provisorisch bed slapen;
  • Met je baby slapen na het drinken van alcohol of het nemen van drugs of medicijnen (inclusief medicijnen zonder recept die je duf of slaperig kunnen maken);
  • Met je baby slapen als je rookt of tijdens de zwangerschap gerookt hebt;
  • Slapen met een baby die te vroeg geboren is of een te laag geboortegewicht heeft. 

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar risicofactoren voor baby’s die bij hun ouders in bed slapen. Een van de bekendere en grotere Britse onderzoeken, de CESDI studie (uitgevoerd in de periode tussen 1993 en 1996), zag geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op wiegendood wanneer het bed gedeeld werd met niet-rokers, of als het ging om baby’s die ouder waren dan 14 weken. Een recentere studie uit Engeland, de SWISS studie (uitgevoerd in de periode tussen 2003 en 2006) concludeerde dat roken, alcoholgebruik en op de bank slapen het risico verklaarden dat geassocieerd werd met het slapen bij volwassen. Verreweg de meeste studies wijzen erop dat een baby bij de ouders laten slapen over het algemeen veilig is voor baby’s die minimaal 10 weken oud zijn – mits er geen sprake is van de bovengenoemde risicofactoren.

Tips voor veilig borstvoeding geven in bed

Geef je je baby borstvoeding? Als je ’s nachts je baby bij jou in bed legt om te voeden, dan kan het voorkomen dat je per ongeluk in slaap valt – zelfs als je niet de intentie hebt om je baby bij je in bed te laten slapen. Je krijgt in deze periode waarschijnlijk veel minder slaap dan je gewend bent, dus dat is helemaal niet zo gek! Het is daarom wel raadzaam om na te denken over hoe je je bed zo veilig mogelijk kunt maken voor je baby voordat het gebeurt. Hieronder een aantal tips voor veilig borstvoeding geven in bed:

  • Je baby moet altijd op een vrij en vlak oppervlak liggen. Leg je kindje dus niet op kussens of dekens neer.
  • Let erop dat er geen kussens, beddengoed of nachtkleding in de buurt van het hoofdje of binnen het bereik van de baby liggen.
  • Zorg dat er geen ruimtes tussen matrassen (of het matras en het hoofdeinde) zijn waar je baby in terecht kan komen.
  • Positioneer jezelf tussen je baby en andere (diep slapende) volwassenen. Laat bij voorkeur geen andere kinderen of huisdieren bij jou en je baby in bed slapen. De meeste moeders die borstvoeding geven, slapen van nature met hun gezicht richting hun baby, met hun knieën opgetrokken onder de voetjes van het kind en een arm boven het hoofdje. Dit voorkomt dat de baby naar beneden glijdt en onder de dekens terechtkomt, of naar boven richting het hoofdkussen.
  • Als je het niet prettig vindt om in de voorgenoemde positie te slapen, overweeg dan om je baby in een eigen bedje in jouw slaapkamer te laten slapen. Er zijn speciale bedjes verkrijgbaar, de zogeheten co-sleepers, die zijn ontworpen om aan de zijkant van je eigen bed te bevestigen. Daarmee kun je makkelijk ’s nachts borstvoeding geven terwijl je baby toch een eigen slaapplekje heeft.
  • Baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet reguleren, dus je moet voorkomen dat je baby het te warm krijgt. Let goed op wat je kindje aanheeft voor jullie gaan liggen.
  • Tijdens het geven van borstvoeding mag je kindje op de rug of op de zij liggen. Maar als je baby na het drinken weer gaat slapen, moet hij of zij altijd op de rug worden gelegd. 

Tot slot

Hoewel een baby nergens veiliger lijkt dan in bed bij de ouders, kunnen er toch situaties ontstaan die je liever wilt voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer een ouder per ongeluk in slaap valt met de baby. Dit kan vooral gevaarlijk zijn wanneer de baby tussen de ouder en de kussens terecht komt. Voordat je je baby bij je laat slapen, moet je dus goed nadenken over of het wel veilig is voor jouw baby. Pas als je dat zeker weet, kun je met een gerust hart met je baby in slaap vallen.