Baby op slaapkamer ouders slapen

Nieuwe ouders krijgen vaak het advies om hun baby in hun eigen slaapkamer te laten slapen, tot het kind ongeveer zes maanden oud is. Op deze pagina leggen we uit wat de voordelen zijn van een baby op de slaapkamer van de ouders laten slapen, en waar je dan op moet letten.

Waarom baby op slaapkamer ouders laten slapen?

Er zijn meerdere redenen om een baby op de slaapkamer van de ouders te laten slapen. 

  • Aanzienlijk lager risico op wiegendood

Meerdere onderzoeken in Europa, Engeland, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland hebben aangetoond dat een baby op de slaapkamer van de ouders laten slapen geassocieerd wordt met minder gevallen van wiegendood, ten opzichte van baby’s die alleen op hun eigen kamer slapen. Dit wil niet zeggen dat het helemaal niet voorkomt, maar het risico wordt wel aanzienlijk lager – zowel ’s nachts als bij dutjes overdag. Een grootschalig onderzoek in Engeland concludeerde dat maar liefst 75 procent van de gevallen van wiegendood die overdag plaatsvonden, gebeurden wanneer baby’s alleen in een kamer waren. Uit een andere grote studie naar wiegendood, die werd uitgevoerd op 20 locaties door heel Europa, bleek dat 36 procent van de gevallen van wiegendood voorkomen had kunnen worden als de baby in een bedje op de slaapkamer van de ouders had geslapen.

  • Makkelijker nachtelijk voeden

Wanneer een baby op de slaapkamer van de ouders slaapt, maakt dit het nachtelijk voeden aanzienlijk eenvoudiger. 

  • Minder huilen

Het blijkt dat baby’s over het algemeen minder snel en minder vaak huilen wanneer ze dicht bij hun ouders in de buurt zijn. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat uit sommige studies blijkt dat het delen van een kamer resulteert in meer slaap voor zowel de ouders als voor de baby zelf.

  • Algehele veiligheid

Wanneer een baby op de slaapkamer van de ouders slaapt, is er sprake van een verhoogde ouderlijke respons op signalen van de pasgeborene. Dit komt de algehele veiligheid van de baby ten goede. Maar ook overdag zijn baby’s altijd veiliger wanneer ze er een ouder of verzorger in de buurt is, dan wanneer ze in hun eentje in een kamer slapen. 

Aandachtspunten als je baby op jouw slaapkamer slaapt

Hoewel het dus aanzienlijk veiliger is om je baby bij jou op de slaapkamer te laten slapen, zijn er wel een aantal zaken om op te letten:

  • Zorg voor een veilig bedje. Ledikantjes mogen dan ontworpen zijn om je baby veilig te laten slapen, een ongeluk zit in een klein hoekje. Controleer daarom dat het bedje op de juiste manier gemonteerd is en op de bedoelde manier gebruikt wordt. 
  • Plaats het bedje op een veilige plek, uit de buurt van gordijnen, koorden en snoeren waar de baby in verstrikt kan raken.
  • Leg niets in het bedje waar de baby tegenaan kan rollen of door kan stikken. Dus geen kussens, grote knuffels of ander speelgoed.

Tot slot

Een baby op de slaapkamer van de ouders laten slapen, in elk geval tot het kind ongeveer zes maanden oud is, biedt veel voordelen. Zolang de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen worden getroffen, reduceert dit het risico op wiegendood aanzienlijk en vereenvoudigd het de nachtelijke zorg voor een pasgeborene.