Baby wil niet slapen
Je baby wil niet slapen? Dat betekent dat jij ook niet slaapt. De vermoeidheid die komt kijken bij een slecht slapende baby kan sommige ouders tot wanhoop drijven. Bovendien is slaap gedurende de eerste levensmaanden ontzettend belangrijk voor zowel de fysieke als mentale ontwikkeling van je baby. Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar slaapproblemen bij baby’s, wat heeft geresulteerd in een breed scala aan methodes om je baby in slaap te krijgen en een gezond, consistent slaappatroon te ontwikkelen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de meest gebruikte methodes om je baby beter te laten slapen. Niet al deze methodes zullen werken voor jouw baby, en er zullen ongetwijfeld ook methodes tussen zitten waar je je niet prettig bij voelt. Lees je dus goed in en kies een oplossing die goed voelt en waarvan jij denkt dat hij het beste past bij jouw baby.
8 methodes voor als je baby niet wil slapen
#1. Co-sleeping
Bij de co-sleeping methode maak je gebruik van een co-sleeper: een speciaal babybedje dat aan één zijde open is en daar aan het bed van de ouders bevestigd kan worden. Op die manier slaap je dus samen met je baby, terwijl die wel een eigen slaapoppervlak heeft. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat baby’s makkelijker in slaap vallen als er een ouder dichtbij is. Daarnaast vergemakkelijkt het de nachtelijke voedingen. Deze methode is zeer geschikt voor pasgeboren baby’s. Hou er echter wel rekening mee dat je baby zo gewend raakt aan jouw aanwezigheid dat het op latere leeftijd wat lastiger kan zijn om hem of haar in een eigen kamer te laten slapen.
#2. Happiest Baby methode
De Happiest Baby methode werd ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp en wordt al jaren aanbevolen door de American Academy of Pediatrics (AAP). Karp gaat uit van de enigszins opvallende theorie dat alle baby’s eigenlijk drie maanden te vroeg geboren worden – iets dat noodzaak zou zijn, omdat ze anders met hun hoofdje niet meer door het geboortekanaal passen. Het idee is dat je de eerste drie levensmaanden als een vierde trimester beschouwd, waarin je als het ware probeert om de situatie in de baarmoeder zoveel mogelijk na te bootsen. Dit doe je onder andere door middel van inbakeren, je baby in een draagzak overdag bij je dragen en troosten met zachte, sussende geluiden. Het beperken van externe prikkels zou hierbij ook helpen. Meer over deze methode kun je lezen in het door Karp gepubliceerde boek The Happiest Baby on the Block (2002).
#3. Consistentie, regelmaat en inbakeren
Het is algemeen bekend dat consistentie en regelmaat heel belangrijk zijn in het eerste levensjaar van een baby. Dit komt steeds weer terug in onze informatie over het beste slaappatroon per leeftijd. Ook in het boek Regelmaat en Inbakeren (2003) benadrukt schrijfster Ria Blom het belang van een duidelijk ritme en alles in dezelfde volgorde doen. Zij ontwikkelde een methode waarbij regelmaat wordt gecombineerd met het gebruik van een inbakerdoek. Aangezien inbakeren alleen bedoeld is voor baby’s die nog niet zelfstandig kunnen omrollen, is deze methode puur gericht op pasgeboren baby’s. Blom beschrijft hoe het veranderen van ‘grenzeloze liefde’ in ‘liefdevolle grenzen’ kan helpen om je baby beter te laten slapen. Wat huilen betreft adviseert ze om te leren luisteren naar hoe je baby huilt; laten uithuilen is prima als het om een mopperend gehuil gaat, maar een hysterisch krijsende baby vereist wel de aandacht. Mocht je het identificeren van de verschillende soorten gehuil interessant vinden, lees je dan eens in over de Dunstan Babytaal methode.
#4. Een super strikt dagschema
Waar Blom het principe van regelmaat nog relatief relaxed benadert, pleit de Amerikaanse kraamverzorgster Gina Ford voor een super strikt dagschema. In haar boek De Tevreden Baby (2014) heeft ze allemaal dagschema’s opgesteld waarin tot in het kleinste detail wordt beschreven wat je op welk tijdstip zou moeten doen. Ford is geen voorstander van voeden wanneer je baby daarom vraagt; alles moet gestructureerd en precies volgens de planning. Deze methode zal niet elke ouder aanspreken. Toch zal Ford ergens wel een paar goede punten hebben, want haar boek is nog altijd erg populair en ze heeft wereldwijd veel fans.
#5. Je baby leren zichzelf te troosten
Je kunt ervoor kiezen om je kindje gecontroleerd te laten huilen. Bij deze methode breng je je kindje elke avond volgens een vast slaapritueeltje naar bed, waarna je hem of haar zelfstandig in slaap laat vallen. Als je baby begint te huilen, wacht je tien minuten voordat je gaat troosten. Je blijft dan niet meer dan twee minuten bij je baby en troost zonder oogcontact te maken of iets te zeggen. Begint je baby weer te huilen? Dit keer wacht je vijftien minuten voordat je gaat troosten. De keer daarna wacht je twintig minuten, enzovoorts. Het idee hierachter is dat je baby op deze manier leert zijn of haar behoeften uit te stellen en daardoor leert zichzelf te troosten. Aangezien pasgeboren baby’s hier simpelweg nog niet toe in staat zijn, wordt deze methode uitsluitend aanbevolen vanaf de leeftijd van zes maanden.
#6. De Cry It Out methode
Deze methode is eveneens alleen geschikt voor baby’s van zes maanden en ouder en gebaseerd op het advies dat vroeger veel door consultatiebureaus werd gegeven. Je baby wil niet slapen en begint te huilen? Dan controleer je of het niet toevallig tijd is voor een voeding, of hij of zij verschoond moet worden en of je kindje geen koorts of pijn heeft. Indien alles in orde is, dan laat je je baby uithuilen tot hij of zij vanzelf in slaap valt. Het idee was dat het huilen na een nacht of drie vanzelf zou ophouden. Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden is de Cry It Out (CIO) methode tegenwoordig behoorlijk omstreden. Zo zijn er studies gepubliceerd waaruit bleek dat het laten uithuilen een negatieve invloed zou hebben op de ontwikkeling van een baby. Het huilen onbeantwoord laten zou stress veroorzaken, waardoor de baby te veel cortisol aanmaakt – en dit zou schadelijk zijn voor de hersenen. Dat gezegd zijn er ook onderzoeken waaruit bleek dat het voor de aanmaak van het stresshormoon niet uitmaakte of huilende baby’s nu wel of niet getroost werden. De Cry It Out methode zou volgens sommige wetenschappers meer stress opleveren voor de ouders dan voor de baby’s zelf.
#7. Een liefdevol bedtijd-ritueel
Lijnrecht tegenover de Cry It Out methode staat een minder drastische methode die ontwikkeld werd door de Spaanse kinderneuroloog Eduard Estivill. Hij is van mening dat slapen een gewoonte is die is aan te leren door een bedtijd-ritueel te ontwikkelen. Hoe je dat bedtijd-ritueel invult is aan jou, maar een liefdevolle aanpak staat centraal. Belangrijk is dat het ritueel tenminste een kwartier in beslag neemt en dat je elke avond precies dezelfde stappen doorloopt. Als je je baby in bed legt, zeg je bijvoorbeeld: “Nu is het tijd om te slapen. Ik ben vlakbij, en als je wakker wordt ben ik er voor je. Ik hou van je.” Die boodschap herhaal je een aantal keer, waarna je de kamer uitloopt. Als je kindje begint te huilen, ga je terug om de boodschap te herhalen, zonder hem of haar op te pakken. In Estivills boek getiteld Slaap kindje, slaap (2014) beweert hij dat als je dit liefdevolle bedtijd-ritueel consequent toe weet te passen, je baby binnen vijf dagen zonder al te veel problemen in slaap zou moeten vallen.
#8. In de kamer blijven tot je baby slaapt
Deze methode, die in veel opzichten op de hierboven beschreven methode van Estivill lijkt, werd ontwikkeld door de Britse kinderpsycholoog Olwen Wilson. Ook hierbij is het belangrijk om een bedtijd-ritueel te ontwikkelen dat je elke avond herhaalt. Het verschil is dat je in de kamer blijft zodra je je kindje in bed hebt gelegd. Het feit dat je baby kan zien dat je in de buurt bent, zou voor een geruststellend en veilig gevoel zorgen. Als je kindje begint te huilen, mag je naar hem of haar toelopen om te troosten, maar zonder op te pakken. Daarna doe je weer een stapje terug. Dit herhaal je net zo lang tot je baby in slaap is gevallen. Volgens Olwen is deze methode in 95% van de gevallen succesvol, in slechts drie dagen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de methode niet voor pasgeboren baby’s wordt aangeraden, maar pas vanaf de leeftijd van zes maanden.
Tot slot
Wat is nu de beste methode als je baby niet wil slapen? Dat kunnen wij je niet vertellen. Elke baby is anders, en er is geen enkele methode die bij elke baby succes heeft. Jij kent je kindje het beste en je zult vanzelf leren wat wel en niet werkt, zolang je daar maar de tijd voor neemt. Als je een van de hierboven beschreven methodes wilt proberen, zorg dan wel dat je het in elk geval een tijdje volhoudt en geef het niet na twee slapeloze nachten al op. Steeds een andere methode proberen of zelfs meerdere methodes door elkaar creëert over het algemeen alleen maar onrust. En mocht je behoefte hebben aan hulp, aarzel dan vooral niet om het probleem voor te leggen aan je doula, huisarts of de behandelaar op het consultatiebureau. Je staat er niet alleen voor!