Slaapschema baby 3 maanden

 

Als je baby 3 maanden oud is, merk je dat het aantal uren slaap per dag geleidelijk aan af begint te nemen. Het kan voorkomen dat baby’s van deze leeftijd zo nu en dan een nacht doorslapen, maar dat komt niet heel vaak voor. Hoe ziet het slaapschema voor een baby van 3 maanden er ongeveer uit?

Slaapschema baby 3 maanden

Het slaapschema voor een baby van 3 maanden komt grofweg neer op het volgende:

Totaal aantal uren slaap per 24 uur: 14.5 – 17
Aantal uren slaap ’s nachts: 11 – 12
Aantal dutjes overdag: 3 – 4
Totaal aantal uren van dutjes overdag: 3.5 – 5

Het is belangrijk om een vast voedings- en slaapschema aan te houden; dit maakt het voor je baby makkelijker om in een ritme te komen. Bovendien kun je op die manier voorkomen dat je baby overdag zo lang slaapt dat hij of zij ’s nachts vaker wakker wordt. In deze periode kun je beginnen met het geleidelijk afbouwen van de nachtelijke voeding. Overdag is je baby tussen de dutjes door steeds één tot twee uur wakker. 

Slaapcyclus baby 

De slaapcyclus van een baby van 3 maanden duurt nu ongeveer 60 minuten, dus ietsjes langer dan in de eerste maand. Goed om te weten is dat als baby’s geen hele slaapcyclus kunnen volmaken, ze vaak wat huilerig wakker worden; ze zijn dan eigenlijk nog niet echt uitgeslapen. De slaapkwaliteit van een kort dutje van een half uurtje is dan ook minder dan wanneer je kindje drie kwartier of langer slaapt.

Tekenen dat je baby van 3 maanden moe is

Wil je je kindje leren om zelf in slaap te vallen? Leg je baby dan in bed als hij of zij nog wakker is maar tekenen vertoond dat het tijd is om te gaan slapen. Dit wordt ook wel het sleep window genoemd. Signalen van vermoeidheid zijn bijvoorbeeld:

Een glazige blik in de ogen;
Wegkijken;
In de ogen wrijven;
Gezicht in je borst begraven;
Aan de oortjes zitten;
iM
et de armpjes en beentjes ‘fladderen’.

Ideale temperatuur baby- en kinderkamer

Naast het tijdig kunnen herkennen van vermoeidheidssignalen is een constante slaapkamertemperatuur ook van belang bij het creëren van een gezond slaapschema voor een baby van 3 maanden. De ideale temperatuur is koeler dan je wellicht zou denken – tussen de 16 en 20 graden

Slaapzak baby 3 maanden

Een baby is nog niet in staat om zelf zijn of haar lichaamstemperatuur te reguleren. Als ouder ben je dus heel veel bezig met ervoor zorgen dat je kindje het niet te koud of te warm heeft. Dit is ook ’s nachts en tijdens dutjes overdag erg belangrijk. Het is raadzaam om hierbij een baby slaapzak te gebruiken.  Om het je makkelijk te maken hebben wij hieronder een selectie gemaakt van de meest populaire baby slaapzakken met een linkje zodat je ze direct kunt kopen!

Bemini MAGIC BAG -
winter slaapzak (3.0 TOG)

€ 45,90

De gewatteerde jersey is zijdezacht en behaaglijk warm zodat de baby altijd lekker ingeduffeld is. De stof verzekert een ideaal thermisch comfort bij een kamertemperatuur tussen 15°C en 18°C.

Puckababy BAG Newborn -
All-season slaapzak (0.5 TOG)

€ 69,95

Het newborn slaapzakje van Puckababy® sluit goed aan, houdt de baby op temperatuur en bevordert goed slapen en is het hele jaar door te gebruiken

Ergopouch Cocoon -
Zomer slaapzak (0.2 TOG)

€ 37,50

De ergoCocoon is een makkelijke inbaker-slaapzak van biologisch katoen . Door de natuurlijke rek in de stof kan de baby zich vrij bewegen.