Slaapschema baby 4 maanden

Zodra je baby 4 maanden oud is, zul je merken dat hij of zij een stuk beweeglijker en alerter is dan een aantal weken geleden. Het belangrijkste verschil met het slaappatroon van een baby van 3 maanden is dat je baby nu steeds beter doorslaapt ’s nachts. Dat is voor jou als ouder natuurlijk heel fijn. Dat gezegd vinden er op deze leeftijd wel allerlei ontwikkelingen plaats (zoals je baby die leert omrollen) die het slaapschema van je baby van 4 maanden kunnen verstoren. Het kan heel goed zijn dat je baby de ene nacht om de haverklap wakker wordt, en de nacht daarna zonder problemen doorslaapt.  

Slaapschema baby 4 maanden

Elke baby is natuurlijk anders, maar over het algemeen ziet het slaapschema voor een baby van 4 maanden er als volgt uit:

Totaal aantal uren slaap per 24 uur: 14 – 16
Aantal uren slaap ’s nachts: 11 – 12
Aantal dutjes overdag: 3 – 4
Totaal aantal uren van dutjes overdag: 3 – 4

Een vast slaapschema is voor een baby van 4 maanden nog steeds heel belangrijk. Daarbij moet je altijd in gedachten houden dat je kindje overdag tussen de dutjes door gemiddeld anderhalf tot twee uur wakker kan zijn. 

Slaapcyclus baby 

De slaapcyclus van een baby van 4 maanden begint nu steeds langer te worden. Waar een slaapcyclus in het begin nog maar 45 minuten duurde, gaat hij nu richting de 50 minuten. Wat je baby nog wel moet leren is om deze slaapcycli met elkaar te ‘verbinden’. Aan het einde van elke slaapcyclus wordt iedereen altijd heel even wakker. Als volwassenen hebben we onszelf aangeleerd om dan vrijwel meteen weer in slaap te vallen, waardoor we ons ’s ochtends doorgaans niet meer herinneren dat we een paar keer ontwaakt zijn. Je baby moet dat weer in slaap vallen nog leren. Ze worden zich op deze leeftijd steeds meer bewust van hun slaapomgeving en kunnen bij elk ontwaak-momentje geneigd zijn om te kijken of alles ‘oké’ is. Het is daarom extra belangrijk om te zorgen voor een vertrouwde en consistente slaapomgeving.

Slaapschema: tekenen dat je baby van 4 maanden moe is

Een glazige blik, rood omrande ogen, in de eigen ogen wrijven, jou niet meer in de ogen willen aankijken, aan de oortjes zitten, zijn/haar gezicht in je borst begraven, kreunen en met de armen en benen ‘fladderen’. Dit zijn allemaal signalen dat het tijd is om je baby in bed te leggen. Als je dit doet als hij of zij nog wakker is, leert je kindje op een gegeven moment om zelf in slaap te vallen.

Ideale temperatuur baby- en kinderkamer

Een slaapschema voor een baby van 4 maanden aanhouden is niet altijd even makkelijk. Wat wel veel kan schelen is als je zorgt dat de slaapkamer op de juiste temperatuur is. Uit onderzoek is gebleken dat de ideale slaapkamertemperatuur voor baby’s tussen de 16 en 20oC ligt. Probeer ook om temperatuursschommelingen in de slaapkamer zoveel mogelijk te vermijden.

Slaapzak baby 4 maanden

Een baby is nog niet in staat om zelf zijn of haar lichaamstemperatuur te reguleren. Als ouder ben je dus heel veel bezig met ervoor zorgen dat je kindje het niet te koud of te warm heeft. Dit is ook ’s nachts en tijdens dutjes overdag erg belangrijk. Het is raadzaam om hierbij een baby slaapzak te gebruiken.  Om het je makkelijk te maken hebben wij hieronder een selectie gemaakt van de meest populaire baby slaapzakken met een linkje zodat je ze direct kunt kopen!

Bemini MAGIC BAG -
winter slaapzak (3.0 TOG)

€ 62,90

De gewatteerde jersey is zijdezacht en behaaglijk warm zodat de baby altijd lekker ingeduffeld is. De stof verzekert een ideaal thermisch comfort bij een kamertemperatuur tussen 15°C en 18°C.

Puckababy BAG -
All-season  (0.25 - 2.5 TOG)

€ 69,95

Het newborn slaapzakje van Puckababy® sluit goed aan, houdt de baby op temperatuur en bevordert goed slapen en is het hele jaar door te gebruiken

Ergopouch Cocoon -
Zomer slaapzak (0.2 TOG)

€ 37,50

De ergoCocoon is een makkelijke inbaker-slaapzak van biologisch katoen . Door de natuurlijke rek in de stof kan de baby zich vrij bewegen.