Slaapschema baby 5 maanden

Een vast slaapschema is voor een baby van 5 maanden nog altijd ontzettend belangrijk – je baby ontwikkelt zich in deze periode razendsnel en voldoende slaap is daarbij cruciaal.

Slaapschema baby 5 maanden

Het slaapschema voor een baby van 5 maanden ziet er ongeveer als volgt uit:

Totaal aantal uren slaap per 24 uur: 12 – 15
Aantal uren slaap ’s nachts: 12
Aantal dutjes overdag: 3 – 4
Totaal aantal uren van dutjes overdag: 3.5

Tussen de dutjes door zal je kindje steeds iets langer dan 2 uur wakker zijn. Daarna is het echt weer tijd voor een slaapje. Dus als je niet echt een vast slaapschema hebt, hou dan in elk geval de wakkertijd in de gaten. Zo voorkom je dat je kindje te weinig slaap krijgt.

Slaapcyclus baby 

Waar de slaapcyclus van je baby een paar maanden geleden nog 45 minuten duurde, zal deze nu ongeveer 50 minuten in beslag nemen (net zo lang als bij jou dus). Als baby’s tijdens een kort dutje halverwege een slaapcyclus ontwaken, dan zijn ze vaak niet echt uitgeslapen. In dat geval kunnen ze ook wat huilerig wakker worden. 

Tekenen dat je baby van 5 maanden moe is

Het is raadzaam om je baby naar bed te brengen voordat hij of zij oververmoeid raakt. Hoewel elke baby natuurlijk anders is, zijn er een aantal signalen van vermoeidheid die bij de meeste baby’s wel overeenkomen. Hierbij kun je denken aan:

  • Voor zich uit staren met een glazige of afwezige blik in de ogen;
  • Je niet meer in de ogen willen aankijken;
  • In de ogen wrijven of aan de oortjes zitten;
  • Veranderingen in de gelaatskleur – een bleek gezichtje of juist rode wangetjes;
  • Het gezichtje tegen je aan drukken of juist proberen om contact te vermijden;
  • Overstrekken of ongecontroleerde bewegingen;
  • Gapen of huilen.

Ideale temperatuur baby- en kinderkamer

Naast het aanhouden van een slaapschema en het herkennen van vermoeidheidssignalen is het ook belangrijk dat de slaapkamer op de juiste temperatuur is. Voor baby’s ligt deze tussen de 16 en 20oC – een stuk koeler dan veel ouders in de eerste instantie denken. Probeer de slaapkamertemperatuur daarnaast zo constant mogelijk te houden!

Slaapzak baby 5 maanden

Een baby is nog niet in staat om zelf zijn of haar lichaamstemperatuur te reguleren. Als ouder ben je dus heel veel bezig met ervoor zorgen dat je kindje het niet te koud of te warm heeft. Dit is ook ’s nachts en tijdens dutjes overdag erg belangrijk. Het is raadzaam om hierbij een baby slaapzak te gebruiken.  Om het je makkelijk te maken hebben wij hieronder een selectie gemaakt van de meest populaire baby slaapzakken met een linkje zodat je ze direct kunt kopen!

 

Bemini MAGIC BAG -
winter slaapzak (3.0 TOG)

€ 62,90

De gewatteerde jersey is zijdezacht en behaaglijk warm zodat de baby altijd lekker ingeduffeld is. De stof verzekert een ideaal thermisch comfort bij een kamertemperatuur tussen 15°C en 18°C.

Puckababy BAG -
All-season  (0.25 - 2.5 TOG)

€ 69,95

Het newborn slaapzakje van Puckababy® sluit goed aan, houdt de baby op temperatuur en bevordert goed slapen en is het hele jaar door te gebruiken

Ergopouch Cocoon -
Zomer slaapzak (0.2 TOG)

€ 37,50

De ergoCocoon is een makkelijke inbaker-slaapzak van biologisch katoen . Door de natuurlijke rek in de stof kan de baby zich vrij bewegen.