Slaapschema baby 6 maanden

Ongeveer 7 op de 10 baby’s van 6 maanden oud slaapt al de hele nacht door. Daarmee bedoelen we dat ze ten minste 5 uur achter elkaar slapen. Het moment dat jij weer een volle nacht slaap kunt pakken, komt dus heel dichtbij! Het blijft echter heel belangrijk om een consistent slaapschema voor je baby van 6 maanden aan te houden.

Slaapschema baby 6 maanden 

Het slaapschema voor een baby van 6 maanden ziet er ongeveer als volgt uit:

Totaal aantal uren slaap per 24 uur: 14 – 14.5
Aantal uren slaap ’s nachts: 11
Aantal dutjes overdag: 3
Totaal aantal uren van dutjes overdag: 3 – 3.5 uur

Als we kijken naar de slaapcyclus van een baby van 6 maanden, dan zien we dat ze bij het ochtendslaapje vaak het makkelijkst in slaap vallen. Bij het derde slaapje van de dag hebben ze vaak wat meer moeite om in te slapen. Daaraan kun je merken dat het niet lang meer duurt voordat je kunt overschakelen naar 2 dutjes per dag. Je kindje zal op deze leeftijd tussen de dutjes door steeds 1.5 tot 3 uur wakker zijn.

Slaapcyclus baby 

De slaapcyclus van een volwassene duurt ongeveer 90 minuten. Ongeveer een kwart van die tijd bevinden we ons in de REM-slaap. Baby’s hebben een kortere slaapcyclus van ongeveer 45 tot 60 minuten. De REM-slaap, die bij baby’s de Actieve Slaap wordt genoemd, duurt in verhouding langer dan bij ons; een baby brengt ongeveer de helft van de slaapcyclus in deze fase door. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ze tijdens deze slaapfase alle prikkels van overdag moeten verwerken.  

Slaapschema: tekenen dat je baby van 6 maanden moe is

Het is verstandig om je baby naar bed te brengen als je ziet dat hij of zij moe begint te worden. Hoewel de signalen van vermoeidheid bij baby’s kunnen verschillen, zie je het meestal wel aan:

  • Een glazige of afwezige blik in de ogen;
  • Het wrijven in de ogen;
  • Het friemelen met de oortjes;
  • Een bleek gezichtje of rode wangetjes;
  • Het gezichtje tegen je borst aan drukken;
  • Het maken van ongecontroleerde bewegingen;
  • Veelvuldig gapen; 
  • Jengelen en snel huilen.

Slaapschema: ideale temperatuur baby- en kinderkamer

Het kan best lastig zijn om een consistent slaapschema voor je baby van 6 maanden aan te houden. Het waarborgen van de ideale slaapkamertemperatuur kan veel helpen; deze dient tussen de 16 en 20 graden te liggen, liefst zonder al te veel te schommelen.

Slaapzak baby 6 maanden

Een baby is nog niet in staat om zelf zijn of haar lichaamstemperatuur te reguleren. Als ouder ben je dus heel veel bezig met ervoor zorgen dat je kindje het niet te koud of te warm heeft. Dit is ook ’s nachts en tijdens dutjes overdag erg belangrijk. Het is raadzaam om hierbij een baby slaapzak te gebruiken.  Om het je makkelijk te maken hebben wij hieronder een selectie gemaakt van de meest populaire baby slaapzakken met een linkje zodat je ze direct kunt kopen!

Bemini MAGIC BAG -
winter slaapzak (3.0 TOG)

€ 62,90

De gewatteerde jersey is zijdezacht en behaaglijk warm zodat de baby altijd lekker ingeduffeld is. De stof verzekert een ideaal thermisch comfort bij een kamertemperatuur tussen 15°C en 18°C.

Puckababy BAG -
All-season  (0.25 - 2.5 TOG)

€ 69,95

Het newborn slaapzakje van Puckababy® sluit goed aan, houdt de baby op temperatuur en bevordert goed slapen en is het hele jaar door te gebruiken

Ergopouch Cocoon -
Zomer slaapzak (0.2 TOG)

€ 37,50

De ergoCocoon is een makkelijke inbaker-slaapzak van biologisch katoen . Door de natuurlijke rek in de stof kan de baby zich vrij bewegen.