Slaapschema baby 8 maanden

Het gemiddelde slaapschema voor een baby van 8 maanden laat zien dat de meeste baby’s inmiddels op 2 dutjes per dag zitten. Daarnaast slapen de meeste baby’s op deze leeftijd ’s nachts al aardig goed door.

Slaapschema baby 8 maanden 

Wanneer je naar het slaapschema voor een baby van 8 maanden kijkt, zie je dat het steeds meer op een normaal dag- en nachtritme begint te lijken:

Totaal aantal uren slaap per 24 uur: 12.5 – 14.5
Aantal uren slaap ’s nachts: 10 – 12
Aantal dutjes overdag: 2 – 3
Totaal aantal uren van dutjes overdag: 2.5

Nu je op twee dutjes per dag zit, heb je meer ruimte om overdag samen dingen te ondernemen. Dat gezegd kan het voorkomen dat je kindje soms toch een derde dutje nodig heeft, bijvoorbeeld omdat hij of zij een nachtje niet goed geslapen heeft, ziek is of die dag aan heel veel prikkels is blootgesteld. Het is echt prima om in zo’n geval een beetje van het vaste slaapschema af te wijken. Blijf inspelen op de slaapbehoefte van je kindje!

Slaapcyclus baby 

Ongeveer een kwart van de 90 minuten durende slaapcyclus van een volwassene, wordt doorgebracht in de REM-slaap. Bij baby’s wordt deze fase van de slaapcyclus de Actieve Slaap genoemd; dit is wanneer ze alle prikkels van overdag verwerken. Op de leeftijd van 6 maanden zal een baby ongeveer de helft van de slaaptijd in de Actieve Slaap doorbrengen. De slaapcyclus is daarnaast een stuk korter dan bij ons, ongeveer 45 tot 60 minuten. Dat blijft voorlopig nog even zo; pas als je kindje een jaar of vijf oud is, zal de lengte van de slaapcyclus min of meer overeenkomen met die van jou. 

Slaapschema: tekenen dat je baby moe is

Hoe het slaapschema van je baby van 8 maanden er ook uit ziet, het blijft belangrijk om oververmoeidheid te voorkomen. Wacht dus niet te lang met je baby in bed leggen als je signalen van vermoeidheid ziet, zoals bijvoorbeeld:

  • Staren of wegkijken;
  • Een glazige blik in de ogen;
  • Rood omrande ogen;
  • Oortjes aanraken;
  • ‘Fladderen’ of overstrekken;
  • Gapen, kreunen of huilen.

 

Slaapschema: ideale temperatuur baby- en kinderkamer

Zorg dat de slaapkamertemperatuur altijd tussen de 16 en 20 graden ligt en probeer dit zo constant mogelijk te houden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit helpt bij het aanhouden van een goed slaapschema voor je baby.

Slaapzak baby 8 maanden

Een baby is nog niet in staat om zelf zijn of haar lichaamstemperatuur te reguleren. Als ouder ben je dus heel veel bezig met ervoor zorgen dat je kindje het niet te koud of te warm heeft. Dit is ook ’s nachts en tijdens dutjes overdag erg belangrijk. Het is raadzaam om hierbij een baby slaapzak te gebruiken.  Om het je makkelijk te maken hebben wij hieronder een selectie gemaakt van de meest populaire baby slaapzakken met een linkje zodat je ze direct kunt kopen!

 

Bemini MAGIC BAG -
winter slaapzak (3.0 TOG)

€ 62,90

De gewatteerde jersey is zijdezacht en behaaglijk warm zodat de baby altijd lekker ingeduffeld is. De stof verzekert een ideaal thermisch comfort bij een kamertemperatuur tussen 15°C en 18°C.

Puckababy BAG -
All-season  (0.25 - 2.5 TOG)

€ 129,95

De speciale pasvorm en materialen stellen je kindje gerust en bevorderen het doorslapen. Door de 4 seizoenen functionaliteit heb je altijd de juiste temperatuur slaapzak bij de hand.

Ergopouch Cocoon -
Zomer slaapzak (0.2 TOG)

€ 37,50

De ergoCocoon is een makkelijke inbaker-slaapzak van biologisch katoen . Door de natuurlijke rek in de stof kan de baby zich vrij bewegen.