Als ouders willen we allemaal dat onze kleintjes zo goed mogelijk slapen. Maar met zoveel tegenstrijdige adviezen is het soms moeilijk om te beslissen wat het beste is voor onze baby. Een veel voorkomende discussie is of je je baby al dan niet op zijn buik moet laten slapen – sommigen geloven dat het hem kan helpen beter te slapen, terwijl anderen denken dat het te gevaarlijk is. Om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen, bekijken we de voor- en nadelen van het laten slapen op de buik.

Tegenstrijdige adviezen

Het debat over het al dan niet slapen op de buik van pasgeborenen is al jaren een heet hangijzer. Buikslapen is in sommige landen gebruikelijker dan in andere en wordt vaak gezien als een natuurlijk onderdeel van een gezonde slaaproutine. Maar zoals bij alle opvoedingsbeslissingen moeten ouders voorzichtig en goed geïnformeerd zijn wanneer ze kiezen hoe ze hun baby laten slapen, vooral als de baby nog te jong is om zich zelf om te rollen.

De American Academy of Pediatrics (AAP) raadt buikslapen af voor baby’s jonger dan 1 jaar omdat het het risico op wiegendood verhoogt. Dit is te wijten aan het feit dat buikslapen kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen zoals het opnieuw inademen van koolstofdioxide of het stikken in zacht beddengoed zoals kussens en dekens. Bovendien kunnen baby’s die op hun buik slapen moeite hebben om hun lichaamstemperatuur te regelen, wat kan leiden tot oververhitting en zelfs een hitteberoerte.

Aan de andere kant suggereert sommige onderzoeken dat er voordelen verbonden zijn aan beperkte buiktijd voor zuigelingen. Uit een studie uit 2016 bleek bijvoorbeeld dat baby’s die op hun buik sliepen betere zelfregulatievaardigheden hadden toen ze 6 maanden oud waren dan baby’s die op hun rug sliepen. Verder onderzoek heeft ook aangetoond dat baby’s die onder toezicht korte tijd op hun buik slapen, belangrijke motorische vaardigheden leren, zoals kruipen en omrollen.

Uiteindelijk is het aan de ouders om te beslissen wat het beste is voor hun baby als het gaat om buikslapen. Sommige ouders kiezen voor rugslapen tot de baby 1 jaar oud is of zich zelfstandig kan omrollen, terwijl anderen beperkte tijd op de buik toestaan onder streng toezicht. Uiteindelijk zijn grondig onderzoek en overleg met uw kinderarts belangrijke stappen om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen over de veiligheid van je kind tijdens het slapen – en aan gemoedsrust kan geen enkele ouder een prijskaartje hangen!

Voordelen van op de buik slapen

Slapen op de buik is een populaire slaaphouding voor baby’s en kan op vele manieren gunstig voor hen zijn. Ten eerste helpt het bij de ademhaling. Als de baby op zijn buik slaapt, zijn het hoofd en de borstkas hoger dan wanneer hij op zijn rug slaapt. Dit helpt om de luchtwegen open en vrij te houden, wat het snurken kan verminderen en de algehele ademhalingsfunctie tijdens de slaap kan verbeteren.

Bovendien kan deze houding het risico op reflux en andere maagdarmproblemen bij sommige baby’s verminderen. Als de baby plat op zijn rug ligt, stroomt het maagzuur namelijk gemakkelijker naar de slokdarm dan wanneer hij op zijn buik ligt. Door de baby op een helling te laten slapen, wordt het risico op reflux of andere spijsverteringsproblemen verkleind. Ten slotte is het vaak comfortabeler voor baby’s om in deze positie te slapen, omdat ze zich dan beter kunnen uitstrekken dan in andere posities, zoals zijslapen, waar ze zich beperkt of verkrampt kunnen voelen omdat ze zich moeten opkrullen om in de kleine ruimte te passen.

Al met al zijn er veel voordelen verbonden aan slapen op de buik, waarmee ouders rekening moeten houden als ze hun baby helpen een comfortabele slaaphouding te vinden. Niet alleen helpt deze houding bij het ademen en het verminderen van reflux, maar het biedt ook meer comfort omdat het ruimer is. Ouders moeten echter altijd het slaappatroon van hun baby in de gaten houden om ervoor te zorgen dat geen van deze voordelen ten koste gaat van de veiligheid of zekerheid van de baby tijdens de slaap.

Nadelen van op de buik slapen

Slapen op de buik is voor veel mensen een comfortabele houding, maar kan ook risico’s met zich meebrengen. Een van de grootste nadelen van deze slaaphouding is een verhoogd risico op plotselinge wiegendood (SIDS). Volgens onderzoek hebben baby’s die op hun buik slapen meer kans op wiegendood dan baby’s die in andere houdingen slapen. Daarom is het belangrijk dat ouders ervoor zorgen dat hun baby’s altijd in een veilige slaapomgeving liggen en nooit zonder toezicht op de buik worden achtergelaten.

Naast de gezondheidsrisico’s van slapen op de buik zijn er ook fysieke nadelen. Deze houding biedt minder steun voor voldoende beweging dan slapen op de rug of de zij. Mensen die te lang in deze houding slapen, lopen dan ook het risico aandoeningen aan het bewegingsapparaat te ontwikkelen, zoals nek- en rugpijn.

Een ander nadeel van slapen op de buik is het moeilijk wakker worden als dat nodig is. Mensen die in deze houding slapen hebben vaak moeite om zichzelf wakker te maken als ze snel uit bed moeten of in een noodsituatie. Dit kan vooral gevaarlijk zijn als iemand plotseling wakker moet worden maar dat niet kan omdat hij in een diepe slaap is terwijl hij op zijn buik ligt.

Tips voor veilig buikslapen

Om je baby veilig op zijn buik te laten slapen, moet je verschillende veiligheidsmaatregelen nemen. De eerste en belangrijkste maatregel is je baby goed in te wikkelen. Inbakeren helpt om de armen en benen van je baby dicht bij zijn lichaam te houden, waardoor hij zich veiliger voelt als hij slaapt. Bovendien voorkomt het dat je baby op zijn buik rolt of uit de deken kruipt.

JE moet er ook voor zorgen dat de matras waarop je baby slaapt opgevuld en stevig is, zodat hij een gelijkmatig oppervlak heeft om op te slapen. Leg nooit los beddengoed of dekens bij je baby in de wieg – deze kunnen verstikkingsgevaar opleveren als ze tijdens het slapen rond het gezicht of de nek van je baby verstrikt raken.

Tot slot moet je jouw baby regelmatig in de gaten houden als hij op zijn buik slaapt. Zo kun je controleren of hij niet in een ongemakkelijke positie is gerold of verstrikt is geraakt in dekens of lakens, wat gevaarlijk kan zijn. Als je merkt dat je baby midden in de nacht op zijn buik is gaan liggen, draai hem dan voorzichtig terug op zijn rug en maak eventuele doeken of dekens weer vast voordat je de kamer weer verlaat.

Als je deze veiligheidsmaatregelen in acht neemt, kun jeer zeker van zijn dat je baby veilig en gezond is als hij op zijn buik slaapt.

Conclusie

Het laten slapen op de buik is een veelbesproken onderwerp als het gaat om veiligheid en gezondheid voor baby’s. Terwijl sommige ouders en zorgverleners er beide voorstander van zijn, adviseren anderen om het te vermijden. Als je overweegt om je baby op de buik te laten slapen, is het belangrijk dat je de risico’s kent die hiermee gepaard gaan, evenals de mogelijke voordelen. Hoewel kinderen van alle leeftijden op hun buik kunnen slapen, stellen sommige experts vraagtekens bij het laten slapen van baby’s jonger dan 12 maanden op hun buik.

Er wordt vaak gesteld dat het laten slapen op de buik ten gunste komt van een betere ademhaling en minder overlast door reflux en boertjes. Hoewel dit waar kan zijn voor sommige baby’s, is er geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat dit altijd zo is. Bovendien biedt slaap in de rugpositie eigen risico’s met betrekking tot bedekking met beddengoed of kussens die moeilijkheden te vermijden zijn tijdens slaap.