Slaapregressie baby 18 maanden

 

Slaapregressie baby 18 maanden

De slaapregressie rond 18 maanden kan een uitdagende fase zijn voor zowel ouders als kinderen. Dit is een moment waarop je dreumes plotseling niet meer zo makkelijk in slaap valt, zelfs als dat eerder geen enkel probleem was. Het kan lijken alsof je kindje geen behoefte meer heeft aan slaap. Sommige dreumesen weigeren plotseling om naar bed te gaan en reageren door te huilen, krijsen of roepen als je ze naar boven brengt.

De slaapregressie rond 18 maanden is een fase waarin je kindje, vaak tot je verrassing, ineens veel moeite lijkt te hebben met slapen. Vooral als je dreumes voorheen een goede slaper was, kan deze verandering onverwacht zijn. Veel ouders merken dat hun kind zowel overdag als ’s nachts moeilijker in slaap valt en minder slaap lijkt nodig te hebben. Dit is echter een normaal verschijnsel, aangezien je kindje rond deze leeftijd weer grote stappen zet in de fysieke en mentale ontwikkeling.

Huilend, krijsend of roepend wakker worden
Hoewel de slaapregressie van 18 maanden meestal vanzelf overgaat, kan deze fase behoorlijk belastend zijn. Rond deze leeftijd ontwikkelt je dreumes zijn taalvaardigheden en bereikt de verlatingsangst vaak een piek. Deze veranderingen kunnen het slaapgedrag beïnvloeden, en veel kinderen lijken op dit moment te ontdekken hoe leuk het leven is om te slapen! Dit uit zich vaak in huilen, gillen of roepen wanneer je ze naar bed brengt. Het kan moeilijk zijn, maar ons advies is om toch vast te houden aan je routine, omdat je kindje nog steeds veel slaap nodig heeft, ook al merk je dat niet direct.

Overstap van twee naar één dutje
Tussen de 13 en 18 maanden zijn de meeste kinderen toe aan een middagslaapje in plaats van twee dutjes per dag. Mocht je merken dat je dreumes het ochtenddutje begint te weigeren, dan is het een goed idee om te proberen dit dutje over te slaan en het middagdutje iets eerder te plannen. Zo kan je dreumes toch voldoende rust krijgen, zonder gefrustreerd wakker te liggen.

Hoelang duurt de 18 maanden slaapregressie?

De duur van de slaapregressie bij 18 maanden verschilt per kind, maar meestal duurt deze fase tussen de één en zes weken. Het kan soms verwarrend zijn om vast te stellen of de slaapmoeilijkheden door de slaapregressie komen, of door andere factoren zoals tandjes of verkoudheid. Maar onthoud dat een slaapregressie tijdelijk is en dat het slaappatroon van je kind uiteindelijk weer in balans zal komen.

Symptomen

De slaapregressie rond 18 maanden kan te herkennen zijn aan de volgende signalen:

  • Moeilijker inslapen en meer behoefte aan jouw aanwezigheid bij het naar bed gaan
  • Rechtop staan in bed, weigeren te gaan liggen, of het uit bed gooien van knuffels en speen
  • Meer moeite om overdag in bed te gaan en het weigeren van slaapjes
  • Korte dutjes of wakker worden met huilen en mopperen na het middagdutje
  • ‘s Nachts vaker wakker worden, soms hysterisch huilen, en moeilijker te troosten zijn
  • Verminderde eetlust en vroeger wakker worden, soms al rond 4:30-5:30 uur
  • Nachtangsten, nachtmerries en soms lange perioden van wakker zijn in de nacht

Wat te doen

De slaapregressie van 18 maanden kan een lastige fase zijn, maar met geduld en doorzettingsvermogen kun je deze periode doorstaan. Het is belangrijk om vast te houden aan je routine en je slaapritueel consequent te volgen, ook als je dreumes tegenstribbelt. Deze consistentie biedt je kind een gevoel van veiligheid. Merk je dat je kindje het ochtenddutje niet meer nodig lijkt te hebben? Probeer dan eens om dit dutje over te slaan en de middagslaap iets eerder te plannen, zodat je dreumes toch voldoende rust krijgt.

Creëer daarnaast een rustige slaapomgeving door de kamer donker en stil te maken, met een comfortabele temperatuur, zodat je kindje makkelijker in slaap valt. Het geven van leeftijdsgebonden keuzes kan ook helpen om meer rust te brengen. Laat je kind tijdens het slaapritueel bijvoorbeeld een verhaaltje kiezen of zelf het nachtlampje aan- of uitdoen; dit bevordert een gevoel van controle en tevredenheid.

Tot slot is het belangrijk om ruimte te geven voor de intense emoties die je op deze leeftijd ervaart. Heb geduld, troost je kind wanneer nodig en blijf responsief en voorspelbaar in je reacties.

Tips

Een vast slaapritueel
Blijf vasthouden aan jullie vaste bedritueel, zodat je kind rust en voorspelbaarheid ervaart.

Extra tijd voor het slaapritueel
Neem wat extra tijd om verbinding te maken met je kind, zoals een extra liedje of een massage, zodat je dreumes zich gerustgesteld voelt.

Leeftijdsgebonden keuzes geven
Door keuzes aan te bieden, voelt je kind zich onafhankelijk en zal hij of zij zich meer tevreden en zelfverzekerd voelen bij het naar bed gaan.

Voldoende fysieke activiteit overdag
Zorg ervoor dat je dreumes overdag genoeg beweging en mentale uitdaging krijgt, zodat hij of zij moe is tegen bedtijd.

Advies                                                                                                                                                                                                             
De slaapregressie rond 18 maanden is een fase die veel voorkomt en deel uitmaakt van de normale ontwikkeling van je kindje. Het kan een lastige periode zijn, vooral als je kind ineens moeite heeft met slapen terwijl dit voorheen geen probleem was. Blijf geduldig en volg je vaste routine.

Wanneer je merkt dat de slaapregressie aanhoudt of twijfelt of je kind misschien meer hulp nodig heeft, kan het nuttig zijn om contact op te nemen met een kinder slaapcoach. Onze slaapcoaches kunnen je persoonlijke adviezen geven die aansluiten bij jullie situatie.

Babyslaapjes.nl – De ultieme slaapgids voor 0-4 jaar

Sale!

Original price was: € 15,00.Current price is: € 12,50.

Heb je moeite om je baby in een vast slaapritme te krijgen? Word je regelmatig wakker omdat je kleintje maar niet kan doorslapen? Geen zorgen, je bent niet de enige!

Met de Babyslaapjes Slaapgids ontdek je de geheimen achter een goede nachtrust voor je baby én voor jezelf. Deze praktische gids, speciaal ontwikkeld voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar, zit boordevol bewezen tips en routines die je helpen om je baby beter en langer te laten slapen.

Wat kun je verwachten?

  • Duidelijke slaaproutines voor elke leeftijdsfase
  • Praktische tips om je kleintje te helpen doorslapen
  • Veiligheidstips voor een ontspannen slaapplek
  • Handige schema’s die je makkelijk kunt volgen
  • Oplossingen voor veelvoorkomende slaapproblemen

Met deze gids geef je je baby de rust die hij of zij nodig heeft, zodat jij als ouder ook eindelijk weer kunt genieten van een goede nachtrust. Slaap gerust in de wetenschap dat je het beste doet voor je kind!

Investeer in rust en regelmaat – voor je baby én voor jezelf. Bestel de Babyslaapjes Slaapgids vandaag nog!